Tuesday 7 August 2012

KEPADA YG SUKA MEMASAK JOM TRY RESEPI INI


LEEK & UDANG 'STIR-FRY'


Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 2 btg leek, dihiris serong dan tebal sedikit
  • 10 ekor udang saiz M
  • 3 ulas bwg putih (cincang halus)
  • 1 labu bawang besar dihiris separuh bulat
  • 1sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1/2 sk minyak bijan
  • 2-3 sb air stok udang(optional)
  • sedikit air
  • 1/2 inci halia,dihiris

Cara-cara

  1. Bersihkan udang, biarkan kepalanya. Panaskan minyak, tumis bwg & halia hingga wangi.
  2. Masukkan udang, kacau sehingga kulitnya kemerahan.
  3. Masukkan sedikit air, kicap cair & serbuk perasa.Masukkan air stok udang,jika menggunakannya Kacau rata. 
  4. Masukkan sayur leek. Kacau seketika & angkat. Sedia dihidang bersama nasik panas & lauk kegemaran.. 




SOTONG MASAK SZECHUAN

 Bahan-bahan ( seisi kuwarge )
  • Sotong
  • B.putih, b.besar
  • Cili kering, daun bawang
  • Minyak bijan
  • Bancuhan tepung jagung
  • Sos tiram, kicap pekat
  • Gajus

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak bijan(sesame oil).
  2. Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
  3. Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
  4. Bila sotong hampir empuk masukkan gajus dan cili kering yg diasingkan tadi.
  5. Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan diikuti bawang besar yang dibelah empat. 



SELAMAT MENCUBA............





No comments:

Post a Comment