LEEK & UDANG 'STIR-FRY'
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 2 btg leek, dihiris serong dan tebal sedikit
- 10 ekor udang saiz M
- 3 ulas bwg putih (cincang halus)
- 1 labu bawang besar dihiris separuh bulat
- 1sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1/2 sk minyak bijan
- 2-3 sb air stok udang(optional)
- sedikit air
- 1/2 inci halia,dihiris
Cara-cara
- Bersihkan udang, biarkan kepalanya. Panaskan
minyak, tumis bwg & halia hingga wangi.
- Masukkan udang, kacau sehingga kulitnya
kemerahan.
- Masukkan sedikit air, kicap cair & serbuk perasa.Masukkan air stok udang,jika menggunakannya Kacau rata.
- Masukkan sayur leek. Kacau seketika & angkat. Sedia dihidang bersama nasik panas & lauk kegemaran..
SOTONG MASAK SZECHUAN
- Sotong
- B.putih, b.besar
- Cili kering, daun bawang
- Minyak bijan
- Bancuhan tepung jagung
- Sos tiram, kicap pekat
- Gajus
Cara-cara
- Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak
bijan(sesame oil).
- Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
- Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
- Bila sotong hampir empuk masukkan gajus dan cili kering yg diasingkan tadi.
- Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan diikuti bawang besar yang dibelah empat.
SELAMAT MENCUBA............
No comments:
Post a Comment